Spaghetti z koprem włoskim i pomarańczą

Składniki na 1 porcję 125 g spaghetti La Fileja

½ szklanki prażonych migdałów w płatkach

1 duża pomarańcza

2 filety anchois

¼ nie dużej bulwy kopru włoskiego

1 ząbek czosnku

Oliwa extra virgin

3 łyżki likieru pomarańczowego

½ łyżki posiekanej mięty


Bulwę kopru włoskiego poszatkować na mandolinie na cienkie plasterki. Oddzielić filety pomarańczy.

Do gotującej się wody, wrzucić spaghetti La Fileja i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W międzyczasie, podgrzać w patelni oliwę wraz z filetami anchois i ząbkiem czosnku w całości tak aby tylko lekko puściły smak. Następnie dodać filety pomarańczy i likier. Likier ostrożnie podpalić. 

Dodać ugotowane spaghetti wraz wodą z gotowania i gotować krótko wszystko razem, potrząsając patelnią aby składniki się wymieszały. Usunąć ząbek czosnku. 

Spaghetti obsypać w patelni prażonymi płatkami migdałów, (pozostawić łyżkę do posypania na talerzu), potrząsnąć tak aby równomiernie otuliły makaron. Wyłożyć na talerz. Ułożyć na makaronie cienkie płatki kopru włoskiego, oprószyć resztą migdałów i posiekaną miętą.