Ravioli ziemniak z porem z krewetkami

Składniki:

400g krewetek z głowami w pancerzu

1 marchew, łodyga selera, główka czosnku, 1 por, cebula, pomidor

Białe wino


3 ząbki czosnku

Nać pietruszki

Oliwa z oliwek extra virgin

2 łyżki masła


500g ravioli ziemniak z porem La Fileja


Warzywa umyć i w całości, nieobrane ułożyć na blasze do pieczenia. Skropić oliwą. Piec w temperaturze 200° przez ok 20 min, aż nabiorą ciemnozłotego koloru.


Krewetki rozmrozić i oczyścić. Oczyszczone odłożyć do lodówki.


Główki krewetek wraz z pancerzami włożyć do garnka, dodać upieczone warzywa i łodygi zielonej pietruszki, zalać wodą, posolić. Gotować na delikatnym ogniu przez minimum godzinę. Następnie odkryć, dolać wino i gotować intensywniej tak aby bulion został zredukowany. Wyłączyć i przecedzić. Gotować na lekkim ogniu celem dalszej redukcji.


Następnie, na patelni usmażyć krewetki na maśle i odłożyć na bok.


Ravioli wrzucić na gotującą się wodę i gotować ok 3 minuty. W międzyczasie dolać oliwy do patelni po krewetkach i nieobrane ząbki czosnku. Podgrzać a następnie przełożyć do patelni ugotowane ravioli. Dolać troszkę wody z gotowania, łyżkę masła oraz około pół szklanki zredukowanego bulionu z krewetek na porcję ravioli 150g. Potrząsać patelnią w celu wymieszania bulionu ze skrobią.


Usunąć z patelni czosnek, dodać usmażone krewetki, lekko podgrzać razem. Następnie wyłożyć na talerze, posypując zieloną pietruszką.